Boxer Köpek Eğitimi

0
1013

Neşeli, oldukça hareketli ve insan canlısı hayvanlardır. Orta boyutlu ve güçlü vücut yapısına sahiplerdir. Ortaya çıktığı zamanlarda avcı köpekler olarak kullanılsalar da zaman içerisinde evcilleştirilerek saldırgan özellikleri ortadan kalkmıştır.

Korumacı ve sahibine bağlı hayvanlardır. Aile köpeği olmaya en yatkın hayvanlardan biridir. Aile köpeği olarak kullanılmasının yanında polis ve bekçilerin de meslekte çokça tercih ettiği köpek cinsleri arasındadır.

İri ve ciddi görüntüsüne aldanmamak gerekir. Oldukça oyuncu, hareketli ve sevgi dolu hayvanlardır. Ciddi görüntüsünün altında bir türlü olgunlaşamayan hala yavru bir boxer yatar.

Boxer Yavruluk Eğitimi

Yavruluk dönemlerinde fazlasıyla enerjik ve hareketli olan boxer cinsi, zaman zaman problem yaratacağını düşündürse de özellikle bahçesi bulunan evlerde, serbest alanlarda yaşayan Boxer’lar evinizin neşe kaynağı olacaktır.

Yavruluk dönemlerinde fazlasıyla meraklı ve hareketli olabilirler. Öğrenmeye istekli ve öğrendiklerini hızlıca uygulayabilen hayvanlardır. Karakter olarak saldırganlık barındırsalar da, rahatsızlık verici bir problem yaşanmadığı takdirde bu yönlerini göstermezler.

Saldırgan karakteri görülen Boxer’lar için de yavruluk dönemlerinden itibaren verilmeye başlanan eğitimlerle bu durum kolayca ortadan kalkabilir. Yavruluk döneminde başlanılan eğitimlerden daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Meraklı oluşu ve zekasıyla, verilen eğitimleri hızlıca kavrayabilir.

Boxer Tuvalet Eğitimi

Köpeklerde tuvalet eğitimi, genel olarak sabır ve ısrar isteyen bir iştir. Doğru davranışlar ve doğru teknikler kullanarak ve aynı zamanda küçük dostunuza karşı da yanlış tepkiler vermeyerek bu konuda ilerleyebilirsiniz.

Burada önemli olan, plana sadık kalmalı ve sabırlı şekilde adım adım ilerlemelisiniz. Her şeyi bir anda yapmaya çalıştığınız takdirde hayvanlar da ne olduğunu anlamayarak şaşkınlık yaşayacaktır.

Köpeklerde tuvalet eğitimi verebilmek için öncelikle karar vermeniz gereken konu, nerede kalacağıdır. Ev içerisinde yaşayan köpekler için farklı dışarı tuvalet eğitimi verilirken bahçe içerisinde yaşayan köpekler için farklı tuvalet eğitimi verilmelidir.

Her ikisi için de öncelikle kısıtlı bir eğitim alanı oluşturulmalıdır. Maması ve suyunu bu bölgeye koyabilir ve uyuması için yeterli alan bırakabilirsiniz. Tuvalet pedlerinden yardım alabilirsiniz. Fakat köpek tuvalet pedlerini kullanırken dikkat etmeniz gereken nokta, sık değiştirip değiştirmediğinizden emin olmaktır. Pedler kirli şekilde kaldığı takdirde köpeğinize zarar verebilir.

Boxer’larda da, diğer köpeklerde olduğu gibi 4-6 haftalık bir tuvalet eğitimi süresi vardır. Bu süreç içinde sabırlı ve istikrarlı olmanız gerekir.

Boxer Temel İtaat Eğitimi

Köpeğinize vereceğiniz itaat eğitiminin geçerliliği, eğitmene bağlıdır. İşinde uzman olması, sakin ve sabırlı hareket etmesi gerekir. Evde eğitim vermek istediğiniz takdirde, yanlış yapacağınız herhangi bir hareket, köpeğiniz tarafından yanlış algılanarak eğitim sürecini zorlaştıracaktır.

Temel itaat eğitiminde asıl verilmek istenilen, köpeğinizin temel basit komutları algılayıp uygulayabilir hale gelmesidir. Kontrollü şekilde verilen eğitimlerle bu durum kısa süre içerisinde sağlanır. Gel, otur, hayır, evet… gibi basit komutlar temel itaat eğitimi kapsamında verilir.

Bunun yanında, yürüyüşlere çıktığınız zamanlar için tasma problemi yaşamamanız adına temel itaat eğitimleri kapsamında tasma eğitimi de verilecektir. Özellikle boxer gibi iri ve güçlü hayvanları kontrol altında tutmak zordur. Tasma eğitimi ile yanınızdan yürümesi gerektiği, tasmayı zorlamaması gerektiği gibi temel eğitimleri alacaktır. Eğitim ortalama 4 hafta sürmektedir.

Boxer İleri İtaat Eğitimi

Boxer’lar karakter yapıları itibariyle ileri itaat eğitimi almaya çok müsait hayvanlardır. İçgüdüsel olarak gelen koruma ve sadakat anlayışı, ileri itaat eğitimi aldığı takdirde düzenli ve yararlı hayvanlar haline getirecektir.

Eğitimler, sadece hayvan sahiplerini memnun etmek için gösterilen çabalar değildir. Hayvanların aşırı davranışlarından kurtulmalarını sağlamak, onlar için de faydalı olacak bir düşüncedir. Sosyalliğe aykırı davranışları olan hayvanların hizaya girmesi ve sosyalleşmesinin kolaylaştırılması için eğitim almaları gerekir.

Boxer’larda da olan saldırganlık eğilimi, verilen eğitimler ile kolaylıkla giderilebilecek düzeydedir. İleri itaat eğitimi ile ileri sözlü komutları algılayıp uygulayabilir hale gelebilirler. Aynı zamanda jest ve mimikleri takip ederek bunlardan komut almak konusunda da eğitilirler.

Temel itaat eğitiminde verilen tasma eğitiminde artı olarak yeni biir tasma eğitimi de verilir. Tasmasız şekilde sizi takip etmesi, komutlarınıza ve işaretlerinize uyması konusunda eğitim verilir. Temel itaat eğitimiyle birleştirilmiş şekilde verildiği takdirde 6-8 hafta sürmektedir. Temel itaat eğitiminden bağımsız şekilde tek başına verilen ileri itaat eğitimi, 4 hafta sürer.

Boxer Özellikleri

  • Fiziksel özelliklerinin tersi olarak oldukça sevecen ve iyi huylu hayvanlardır.
  • Sahibine çok bağlı ve sadık hayvanlardır.
  • Büyük kaslara sahip ve düzgün bir vücutları vardır. Yüksek enerjiye de sahip oldukları için sık sık egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar.
  • Genellikle bahçede ve geniş alanlarda bulunması gereken hayvanlardır. Ev içerisinde bakıldığında, günde 2 ya da 3 defa dışarı çıkarılmadığı takdirde bunalabilir ve huzursuzlaşabilir.
  • Sosyalliği seven ve eğitim aldığı takdirde sosyalliği yüksek hayvanlardır. Eğitimli olduğu sürece insanlarla ve diğer hayvanlarla anlaşabilirler. Koruma içgüdülerinden dolayı, diğer köpeklerle anlaşması biraz zaman alabilir.
  • Yüksek enerjisi ve oyuncu hali ile olgunlaşması zaman alabilir. Büyümeyi pek sevmeyen ve yavru halinde kalmak için ısrarcı hayvanlardır.
  • Boyları, 53- 63 santimetreye kadar uzayabilir. Vücut ağırlıkları ise ortalama 24- 33 kilogram arasındadır. Ortalama yaşam süreleri ise 10- 12 yıl aralığındadır.

Boxer Bakımı Nasıl Yapılır?

Kısa tüylere sahip olmalarına rağmen tüy döken hayvanlardır. Bunun için haftada 2 defa taramanız yeterli olacaktır.

Bünyeleri hassas ve birçok alerjiye sahip olan hayvanlar oldukları için mama içerikleri ve beslenme düzenleri oldukça önem taşır.

Enerjik ve hareketli hayvanlar olmaları sebebiyle egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Aynı zamanda fazla kilo almaya yatkın hayvanlar oldukları için günlük olarak yeterince egzersiz yaptıklarından emin olmalısınız.

Günlük tuvalet yürüyüşleri ya da rahat bir alanda oyunlar oynaması, egzersiz yapabilmesi için yeterlidir. Evde bakılan Boxer’lar için günde en az 2 defa dışarı çıkarılması gerekir. Aksi halde evde çok çabuk bunalabilir ve içine kapanabilir.

Sende Puan Ver
[Toplam: 0 Ortalama: 0]