Yavru Köpek Çiş Eğitimi | Ayrıntılı Anlatım

3
2664

Yavru Köpek Çiş Eğitimi

Yavru köpeklerin belkide sahiplerini en çok zorlayan eğitimi tuvalet (çiş, kaka) eğitimidir. Evimize yeni aldığımız dostumuz birçok şeye alışma sürecinde olduğu için, köpek sahibinin gerçekten çok sabırlı olması gerekir. Ayrıcı köpeğine yeteri kadar vakit ayırabilmeli, her şeyi tutarlı ve programa bağlı bir şekilde köpeğine öğretmelidir.

Köpeğin cinsine bağlı olarak değişen itaat olgusu, bazı köpeklerde çiş eğitiminin kısa sürede tamamlanmasına destek olurken, bazı köpeklerde 4-5 ay gibi sürelere yayılabilir.

Köpeğinizin karakter olarak eğitime yatkın olması da işinizi gerçekten kolaylaştıracaktır. Sizi ve köpeğinizi yormadan birkaç haftada başarıya ulaşacaksınız.

Köpeklerde Çiş Eğitimi

Siz evdeyken yada siz yokken evinizde tuvalet kazalarının önüne geçebilmek adına köpeğinize çiş eğitimi vermeniz çok önemlidir. Süprizlerle karşılaşmadığınız güne kadar sabırlı ve tutarlı olarak köpeğinize ne zaman nasıl tuvalet yapması gerektiğini göstermelisiniz.

Köpek Çiş Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeğinizin çiş eğitim sürecini ele alarak sizlere sunduğumuz bu programı uygulayarak, ev içinde yada dışında istenmeyen kazaların önüne geçebilirsiniz.

Köpek Çiş Eğitimini Anlamak ve Hazırlanmak

Öncelikle köpeğinizin bir kişiliği olduğunu, eğitim sürecinde olsun olmasın kendi istekleri ve istemedikleri olduğunu kesinlikle unutmamalısınız. Her ne kadar bir evcil hayvan olsada onunda kararlarına saygı göstermeli ve ona hakettiği yeri vermelisiniz.

Köpeklerde Çiş Eğitimi

  • Köpeğinize karşı davranışlarınız her zaman yapıcı ve olumlu olmalıdır.
  • Her ne yapıyorsanız yapın onu sıkmamalı ve hiçbir şeyde aşırıya kaçmamalısınız.
  • Ceza vermek yerine sabırlı, sakin ve olumlu davranmayı seçmelisiniz.

⚠️  Eğer çiş eğitimini veremeyeceğinizi düşünüyorsanız kesinlikle eğitime başlamamalı ve profesyonellerden yardım istemelisiniz.

1) Köpeğinizi İyi Tanıyın 🐶

Köpeklerde çiş eğitimine başlamadan önce köpeğinizi gerçekten çok iyi analiz etmeli ve tanımalısınız. Köpeğinizin huyuna, karakterine ve itaat eşiğine hakim olmalısınız. Köpeğinizle vakit geçirmeli, size ve çevresine karşı tepkilerini not etmelisiniz.

Her cinsin farklı kendine has özellikleri olabileceği gibi cins içinde her köpeğin karakteri de farklıdır. Sizin ona yaklaşımınız köpeğinizin genel olarak bütün davranışlarını etkileyecektir.

Baskın ve agresif bir köpeğe çiş eğitimi verecekseniz gerçekten ondan daha baskın ve katı olmanız gerekebilir. Ancak uysal ve kendinden itaatkar bir köpeğiniz varsa çiş eğitimini kendine görev olarak bilecek ve işinizi çok kolaylaştıracaktır.

2) Köpeğinize Eğitim İçin Gerekli Zamanı Ayırın

Köpek sahiplerinin yoğun çalışma şartları eğitim süreçlerini olumsuz etkileyen başka bir faktördür. Yeni bir köpek sahiplenmişseniz ve ona bazı şeyleri öğretmek istiyorsanız, köpeğinize bolca zaman ayırmalısınız. Çünkü köpek eğitim süreci sizi ve köpeğinizi gerçekten meşgul edecek bir iştir.

⚠️  Eğer köpeğinize ayıracak ciddi bir zamanınız yoksa köpek eğitimi işini profesyonel olarak yapan, köpeğinize en az sizin kadar değer veren ve eğitim yeri ve koşulları oldukça iyileştirilmiş olan Pet Okulu, tamda sizin aradığınız köpek eğitim merkezi olacaktır.

3) Ciddi ve Kararlı Olun ❗️

Köpek çiş eğitimi süresince en önemli noktalardan birisi de kararlılık ve ciddiyettir. Her ne kadar yavru köpeğimiz yada diğer yaşlarda olan köpeklerimiz çok tatlı ve sevecen olsalarda tutumunuzu kesinlikle korumalısınız.

Köpeğinize eğitim zamanlarında verdiğiniz tavizler kesinle size olumsuz olarak geri dönecektir.

Eğer daha önce başka bir köpek beslemişseniz ve bir eğitim vermişseniz, köpeklere genel olarak nasıl yaklaşacağınızı biliyorsunuz demektir.

Daha önce hiç köpek beslemediyseniz, evinizde ilk defa köpek misafir ediyorsanız bazı durumlarda gerçekten zorlanabilirsiniz.

  • Kararlılık ve ciddiyet konusunda köpeğinize eğitimler sırasında verdiğiniz tavizler size olumsuz olarak geri dönecektir. Ciddiyetiniz ve tutarlılığınız köpeğinizin eğitiminde en büyük etkili hamleleriniz olacaktır.

4) Köpek Çiş Eğitimi İçin Gerekli Malzemeleri Edinin 🧺

Köpeklerin evde çiş eğitimine alışmaları için köpek kulübeleri (Sandık, köpek evleri, köpek kafesleri) ve köpek çiş pedleri (Kağıtları) gibi bazı malzemeleri edinmelisiniz.

Köpek sandıklarına köpekleri kapatmak, her ne kadar başta köpek sahiplerinin hoşuna gitmese de eğitim süreci için çok önemlidir. Genelde bu düşünce ilk bir kaç gün sonra zaten kaybolur.

Köpek Sandıkları köpekleriniz için onlara ait bir alan olacaktır. Sizin ve köpeğinizin sınırlarını belirleyecek ve eğitimlerde size kolaylık sağlayacaktır. Köpeğinizin kendi alanındaki baskınlığını kaybetmesine izin vermemeli, sizin sınırlarınıza da saygı duymasını sağlamalısınız. Eğer sandığı koyacak bir yeriniz yoksa evinizdeki belirli bir köşeyi köpeğinize ait alan olarak belirlemelisiniz. Böylece çiş dürtüsü geldiğinde farklı sesler çıkararak sizi uyarabilir.

Köpek Çiş Pedleri ve Kağıtları konusunda bazı uzmanlar ” köpeğinizin çiş yapabileceği bir alternatif olarak gözükecektir ” görüşündedir. Yani köpekler herhangi bir yere yada kağıda çiş yapabileceklerini düşünebilirler. Sonuçta eğitim süreci boyunca birçok çiş kazasıyla karşılaşılacak ve köpeğin doğru yolu bulma süreci uzayacaktır.

Köpek çiş kağıtları ve pedleri daha çok evde beslenen küçük ırk köpekler için tercih edilmelidir. Büyük ırk köpekler dışarıda ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde eğitilmelidir.

5) Köpeğinizin Çiş Kontrolü İçin Program Oluşturun 📑

Köpeğinizin yaşına göre tuvalete çıkma ihtiyaçları değişkenlik gösterir. Aslında bu değişiklik aldığı sıvı miktarına göre değişmektedir. Yavru köpekler günde 3-4 öğün yemek yedikleri için 2 saatte bir çiş yapma eğilimindedirler. Yetişkin köpekler ise günde iki kez ve bazen üç kez yemek yediklerinden günde 3 defa tuvalet ihtiyacı duyabilirler.

Genel olarak köpeklerin çiş yapma eğilimlerini tetikleyen bazı olaylar vardır. Bunlara dikkat edilmeli ve düzenli olarak uyulmalıdır.

  • Sabah kalkınca yapılacak ilk şey,
  • Gece yatmadan önce,
  • Oyunlardan sonra,
  • Köpek kulübesinde geçirilen belirli bir vakitten sonra,
  • Uyuyup uyandıktan sonra,
  • Bir oyuncağı yada kemiği uzun süre kemirdikten sonra,
  • Yemek yedikten kısa bir süre sonra,
  • Su içtikten kısa bir süre sonra köpeğinizi tuvalete çıkarmalısınız.

Bu rutine alıştıktan sonra köpeğinizin ev içinde kazaları neredeyse yok denilecek kadar azalacaktır. Zamanla bu kazalarda bitecek ve köpeğiniz size çişi geldiğini davranışlarıyla hissettirecektir.

6) Sürekli Gözlem ve Denetimi Aksatmayın 🔎

Yavru köpeğinizin yada köpeğinizin kendine özgü uyarı sinyallerini takip edin.

  • Bazı köpekler çişlerini diğer köpeklere göre daha çok tutabilir. Özellikle 7-8 saat kesintisiz uyku uyuyan köpekler olabilirken, gece ansızın sizi uyandırarak tuvaletinin geldiğini haber verecek köpeklerde olabilir.
  • Bazı köpekler her oyun oynadığında ve çok heyecanlandıklarında tuvalete gitme ihtiyacı duyabilir.
  • Bazı köpekler oyun oynarken bir anda durur, çişi yapar ve sonra yine oyununa devam edebilir.

İnsanlarda olduğu gibi, buradanda anlaşılacağı üzere köpeklerde tuvalet gelimi ve tutması kesinlikle köpekten köpeğe değişmektedir.

7) Yemek Yeme Alışkanlığını Kontrol Altına Alın 🍽

Köpeğinize düzenli olarak öğün olarak yemek vermelisiniz. Öğün araları ödül dışında yiyecek vermekten kaçınmanız köpeğinizin tuvalet ihtiyacını da kontrol altına almanıza yarar sağlayacaktır.

Öğünler dışında mama kabında mama bırakmamak ve yeteri kadar mama vermekte önemli bir etkendir. Su kabı sürekli taze suyla dolu olmalıdır.

Köpeğinizin bağışıklık ve sindirim sistemine, kilosuna, ırkına ve ağız tadına uygun kaliteli mamaları tercih etmelisiniz. Mamanın kalitesi ve köpeğiniz tarafından uygunluğu ve beğenisi köpeğinizin genel sağlığını da olumlu yönde etkileceyecektir.

⚠️  Köpeğinize uygun köpek mamasını öğrenmek, seçmek ve satın almak için buraya tıklayıp karar verebilirsiniz.

Yavru Köpeğe Çiş Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek çiş eğitimine giriş ve hazırlık olarak verdiğimiz ayrıntıları okuyup anladıysanız artık köpeğinize çiş eğitimi vermeye hazırsınız demektir.

Köpeğinize evde çiş eğitimini adım adım uygulayacağanız ayrıntılı rehberimiz şöyledir:

🔸 Öncelikle evin sakin ve daha az kullanılan bir bölümünde, yeri hiçbir zaman değiştirilmeyecek şekilde köpek çiş kağıdını yerleştirmelisiniz.

🔸 Köpeğinizin çiş sıklığını anlayıp herhangi bir uyarı sezdiğinizde köpeğinizi çiş kağıdına götürüp sabırla orada zaman geçirmesini sağlamalısınız.

🔸 Evde eğitim sürecinde oluşabilecek çiş kazalarını kızmadan ortadan kaldırmalı, köpeğinizi sürekli çiş kağıda yönlendirmelisiniz.

🔸 Aktiviteler ve yemek yemeden hemen sonra çiş kağıdının olduğu bölümde köpeğiniz çişini yapana kadar beklemelisiniz. Başlarda bu yorucu olsada köpeğiniz eve ve çiş kağıdına alıştıktan sonra kendisi oraya gidecek ve ihtiyacını giderecektir.

🔸 Köpeğiniz çiş kağıdı yerine evin herhangi bir yerine ihtiyaç gidermeye çalışırsa kararlı bir ses tonuyla ‘Tuvalete!’ gibi belirlenen bir sözü kararlılıkla söyleyerek onu kazadan uzaklaştırabilir ve yönlendirebilirsiniz.

🔸 Tuvaletini çiş kağıdına her yaptığında onu ödüllendirip, ‘Aferin’, ‘İyi Köpek’ gibi güzel sözler söyleyerek, severek ona yaptığı davranışın doğru olduğuna inandırın.

Köpeğinize dışarı çiş eğitimini adım adım uygulayacağınız ayrıntılı rehberimiz şöyledir:

🔸 Köpeğinizi sık sık gezintiye çıkarmalısınız. Gezinti sırasında izlediğiniz rota sabit olmalı ve köpeğinizin daha önce çişi yaptığı bir yer varsa orada biraz daha çok zaman geçirmesini sağlamalısınız.

🔸 Köpeğinizin tuvalet alışlanlığını bilmeli, üşenmeden zamansız gelen tuvalet ihtiyacı için dahi olsa sabırla dışarı çıkarmalısınız.

🔸 Köpeğinizin dolaşmayı sevdiği yerleri tercih etmeli, diğer hayvanlardan uzak ve güvenli yerlere tuvaletini rahatça yapmasını sağlamalısınız.

🔸 Gezinme zamanının uzamasına ve köpeğinizin tuvaletini yapmasında gecikme olmasına tepki göstermemelisiniz.

🔸 Her tuvaletini yaptığında onu ödüllendirip, ‘Aferin’, ‘İyi Köpek’ gibi güzel sözler söyleyerek, severek ona yaptığı davranışın doğru olduğuna inandırmalısınız.

Köpek Tuvaletinin Yeri Değiştirilir mi ?

Ev içinde köpeğinizin tuvalet olarak kullandığı yerin değiştirilmesi oldukça sakıncalıdır. Köpeğin yeni bir yere alışması çok zor olacaktır. Bu nedenle baştan yerin güzel seçilmesi gerekir.

Yetişkin Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru köpeklerdekine benzer olarak alacakları eğitim biraz daha uzun sürebilir. Yetişkin köpekler eğitime biraz daha kapalıdırlar. Ancak mantık aynı olduğu için sizi biraz uğraştırsa da tuvalet alışkanlığı edineceklerdir.

Tuvalet Kazalarında Sirke Kullanılmalı Mı?

Evde gerçekleşen tuvalet kazalarında sirke kullanmak kirin tamamen dezenfekte olmasını sağlayacaktır. Ayrıca çiş kokusunun yanı sıra köpeğin orayı işaretlemek adına salgıladığı kokuyuda temizleyecektir.

Sende Puan Ver
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

3 YORUMLAR

  1. tuvalet eğitimini buradan aldım 1 ayda köpeğim artık eve tuvaletini yapmıyor. ilgili firma teşekkür ederim

Comments are closed.